Областният управител на Варна Марио Смърков подаде оставка.

В изявление пред медиите в крайморския град той посочи, че се изказва заради предизвиканите в социалните мрежи публични коментари за заповедта му, с която отмени тази на бившия областен управител Благомир Коцев, с която бе забранено движението на автомобили по крайбрежната алея в града.

Смърков припомни, че по негова заповед бе направена проверка на всички държавни имоти и хидротехнически съоръжения, която показа серия нарушения. „Продължаваме промяната“ ще правят протест пред Областната администрация, а не на входа на Морската градина или пред ресторант „Хоризонт“, пред заведенията на буна Траката, където бе констатирано, че има поставени незаконни обекти, коментира областният управител.

И допълни, че, ако държавата успее да си прибере парите от нарушителите, най-вероятно ще бъдат осигурени средства за благоустрояването на крайбрежната алея.

Областният управител на Смолян подаде оставка

Областният управител разкри и нарушения, направени в администрацията преди него. По думите му в периода 25 февруари - 3 август миналата година в Областната управа са постъпили 316 заявления за издаване на удостоверения за обстоятелствени проверки, а са издадени само 98.

За същия период са внесени 76 заявления за издаване на актове за държавна собственост, а само 18 да са утвърдени. Смърков окачестви като „безобразно“ автомобилът на областния управител да се движи по улиците на града със синя лампа и 6 месеца да е паркиран в Морската градина, непосредствено до ресторант „Хоризонт“.

По думите му в администрацията са назначавани хора на 4-часов работен ден, които в същото време са работели и в полза на частна фирма. Освен това правното обслужване на управата е обезпечавано от външен доставчик, а в нея има работещи 7 души с юридическо образование.

На въпрос Смърков посочи, че е подал информация за констатираните нарушения, където е необходимо, включително до Министерския съвет. По думите му вече има и реакция на институциите.

За крайбрежната алея, която всъщност е улица, има становища на Дирекцията за строителен контрол и на регионалното министерство, каза още Смърков. Той изрази съжаление, че все още няма реакция от страна на Община Варна.

„Морската градина не може да бъде въвличана в политически интереси. Настоящото правно положение - затворена алея за движение на автомобили, се запазва до наличие на нова регулация“, посочи Смърков. И уточни, че не е важно кой ще създаде регулацията, а това да я има.

„Във връзка със заявения протест от „Продължаваме промяната“ от 17:30 часа пред сградата на Областната администрация, аз приемам това като акт на недоверие от политическа партия, която участва в управлението на държавата, поради което подавам оставка“, обобщи Смърков.
Мила Едрева, БТА