Обидни реплики в зала Пленарна заради Спартак
Обидни реплики в зала Пленарна заради Спартак / Варна утре

Остра размяна на реплики прекрати за кратко днешното заседание на Общинския съвет. В зала "Пленарна" се чуха думи като "нещастник", "алчно мекере", "безхаберници", "престъпник" и "византиец". Пререканията бяха провокирани от бившия футболист на "Спартак" Иван Петров, който отправи критики към създаването на дружество "Спартак".

"Това спортно предприятие беше създадено умишлено по предложение на Кирил Йорданов и със съдействието на Янко Станев, за да бъде ограбена свещената клубна собственост. Тези безхаберници не се сетиха за нашата 95-та годишнина по една картичка да изпратят. Ние казваме не на тази гавра, която се извършва вече седем години", каза Петров. Той нарече Янко Станев "алчно мекере" и поиска щателна проверка на "Спартак" от създаването му до днес.

Провокиран от острия език на Петров, бившият общински съветник Иван Недялков призова футболиста да си веземе жълтите папки и да се обърне към компетентните органи.

"Какво занимаваш обществото и съветниците с това? Ако има нередности, за каквито говориш, има форми и начини за решение", посочи той, наричайки Петров "нещастник".

Избухналият скандал накара председателя на Общинския съвет Иван Луков да прекрати заседанието за 10 минути. След почивката Янко Станев обясни, че "Спартак" е първият клуб у нас, издигнал антиксенофобски лозунги. Той изтъкна, че представителите на общината в Съвета на директорите през цялото време са били освободени от отговорност след надлежен анализ на финансово-икономическото състояние на дружеството. По думите му, от стадион на сгур в момента там има модерни игрища, терени и осветление. Станев каза още, че от 3,127 млн. лв, основните фондове са се повишили на 7,4 млн. лв.

"Това означава, че там се върши истинска работа", категоричен е той.

В дневния ред на сесията е включена точка за отпускане на 200 хил. лв. за "Спартак". Преди началото на заседанието общинският съветник Владимир Тонев предложи със същата сума да бъде подпомогнат и футболен клуб "Черно море". По този повод Янко Станев заяви, че предложението на Тонев превръща помощта за "Спартак" в пародия.

"Когато "Черно море" беше в криза и го спасихме, никой не постави въпроса да помогнем на "Спартак", каза в заключение Станев.