Няма риск от СПИН - епидемия в затвора
Няма риск от СПИН - епидемия в затвора / netinfo

За разлика от Софийския затвор, който е заплашен от епидемично разпространение на СПИН, във Варненския такъв риск не съществува, увериха от общинската дирекция "Превенции". Един - два пъти седмично лишените от свобода се изследват за наличие на ХИВ от специалисти от РИОКОЗ.

Безплатни изследвания за ХИВ в 17 мобилни кабинета във Варна ще са част от инициативите за Националаната антиСПИН кампания. Тя стартира на 25-ти ноември и продължава до 1 декември. Поводът е Световният ден за борба със СПИН.

Мобилните медицински кабинети ще бъдат разположени в болниците "Св. Марина" и "Св. Анна", във всички варненски висши училища, на пл. "Независимост", в Морската градина и на Севастопол. В тях всеки желаещ ще може да се изследва безплатно с бърз тест за ХИВ. В пунктовете ще се разясняват и всички въпроси, свързани със заразата.

В инициативата в морската столица ще вземат участие 25 организации и институции - университети, лечебни заведения, РИОКОЗ, много млади хора. Тази година мотото на общоградската антиСПИН кампания е “Заедно за живота”. Освен безплатните прегледи, част от нея ще бъдат и училищни антиСПИН кампании, дискусии и форуми.

На 30-ти ноември ще бъдат оповестени официалните резултати от кампанията.

През миналата година в мобилните медицински пунктове в морската столица за СПИН са се изследвали над 1200 варненци. От 5 хиляди, изследвани през тази година, само един е бил с положителна проба.