Няма паника сред варненки със силиконови импланти
Няма паника сред варненки със силиконови импланти / Reuters, архив

Няма паника сред варненки след избухването на скандала с опасните френски импланти. Това мнение изразиха пред Дарик водещи специалисти в областта на пластичната хирургия.

Д-р Йоланда Заякова сподели, че има известно притеснение сред жените със силиконови гърди, но според нея скандалът имал и положителен ефект. „Хубавото от цялата тази история е, че пациентките, които нямат никакви проблеми и не са идвали при мен на контролни прегледи с години, вече започнаха да идват. Добре е, че тези жени се замислиха, че трябва периодично да се преглеждат”, каза д-р Заякова. Тя не скри, че след разгласяването на случая към нея са се обръщали жени с имплантите на френската  фирма „Поли имплант протез”. „Винаги съм ги насочвала към хирурга, който им ги е поставил. Той да си поеме отговорността и смяната в смисъл като хирургична манипулация”, разкри медикът.

Някои специалисти прогнозират, че след гръмването на скандала ще има по-малко желаещи да си поставят силикон в гърдите. „От две-три седмици насам няма как да се прецени дали има отлив, защото бяха празници, но вероятно ще има”, каза пред Дарик пластичният хирург д-р Веселин Динев.

Д-р Заякова на свой ред разкри, че не отчита кой знае какъв отлив. И след цялата тази история има записани пациентки за импланти. „Жените обаче започнаха да търсят качеството. Преди минаваха такива, които търсеха евтиното, а сега са категорични, че искат да е добро и качествено”, разкри хирургът.

Специалистите твърдят, че няма място за притеснение заради  опасните френски силиконови импланти. Премахването им не е спешно, препоръчително е обаче пациентите да си правят редовни медицински прегледи. „Няма нищо медицинско, което да налага премахване и подмяна и това се доказа чрез много изследвания във Франция, Англия и Австралия”, поясни д-р Динев.

Д-р Ангелина Калкова, която вече не работи като пластичен хирург, а дава само консултации, обясни, че има някаква опасност от възпаление едва когато е спукан имплантът. „Имайте предвид, че един имплант издържа около 600 кг налягане. Затова мисля, че пациентите не бива да се поддават на паника. Постепенно всеки трябва да си вземе решение дали да ходи на контролен преглед на 6 месеца, или да потърси лекаря, при който е бил, и двамата да обсъдят дали е необходима подмяна на имплантите”, каза д-р Калкова.

Тя е на мнение, че като че ли скандалът е избухнал навреме, защото много от българките без нужда си поставят силикон в гърдите. Според д-р Калкова на  такава хирургична процедура трябва да се подлагат единствено дамите, при които това е необходимо – след отстраняване на гърда, при осезаема разлика между двете гърди и пр.