Няма хванати нередовни платци на екотаксa за торбички
Няма хванати нередовни платци на екотаксa за торбички / DarikNews.bg, архив

Няма установени нарушения в големите търговски вериги заради незаплатени екотакси за найлонови торбички. Извършените проверки от РИОСВ-Варна от миналата седмица до момента са 8, съобщи за Дарик шефката на структурата Румяна Радилова.

Инспекторите следят дали се заплаща дължимата продуктова такса от търговците, които пускат на пазара полимерни торбички, за които са въведени забраните в изискванията на законодателната рамка. Тя обхваща полимерните пликове с дебелина под 25 микрона и тези, които са с разгъната площ под  39 см. на 49 см. За всяка торбичка с тези параметри търговците са длъжни да заплащат такса в размер на 35 ст. Преди промените тя възлизаше на 15 стотинки и важеше само за полимерни пликове под 15 микрона.

Проверките продължават и през следващите дни в по-малките търговски обекти, увери Радилова. Тя допълни, че след Варна инспекторите ще се насочат към Добрич. Глобите, които могат да отнесат търговците, започват от 3000 лева и достигат 10 000.

Целта не е просто събиране на такси и средства, а да се стимулира използването на платнени или бързоразградими найлонови торби, каза още шефката на РИОСВ.