Няколко здравни заведения във Варна с течащи покриви
Няколко здравни заведения във Варна с течащи покриви / Дарик Варна, архив

ДКЦ „Света Клементина" се нуждае от спешен ремонт на покрива и от подмяна на двата асансьора в сградата. Искането ще бъде разгледано на днешното заседание на комисията по здравеопазване към Общинския съвет.

Според ръководството на поликлиниката, за ремонт на покривното пространство на стола са необходими 55 000 лева. Пропадналото покривно пространство на практика прави невъзможно използването му. При дъждове се пълни помещението на главното електрическо табло, наводняват се котелното, асансьорните шахти и складовите помещения, което създава предпоставки за къси съединения в елинсталацията и реална опасност за посетителите и персонала на лечебното заведение.

С решение на Общинския съвет от 2011 г. са одобрени 60 000 лева за подмяна на двата асансьора в сградата, но все още няма избран от Общината доставчик и същите не са подменени. Повечето от пациентите са майки с деца и възрастни хора, чийто живот е застрашен от лошото техническо състояние на асансьорите, изтъкват от бившата градска болница.

Кръвният център пред затваряне заради спешна нужда от ремонт

И от АГ болницата искат отпускане на средства за ремонт на покрива. Покривната конструкция на ниското тяло е в толкова лошо състояние, че таванната мазилка в помещенията се отлепя и пада на парчета, което в определени ситуации застрашава живота и здравето на служители и пациенти. Малко над 57 000 лева са необходимите за ремонта на ниското тяло и близо 28 000 лева за основното тяло, изчислили са от общинската болница.

От АГ болница настояват и за отпускане на средства за закупуване на асансьор за лещажа носилка, с какъвто болницата трябва задължително да разполага съгласно действащите медицински стандарти. По предварителни проучвания, той би струвал близо 240 000 лева.

От ДКЦ „Св. Иван Рилски" в „Аспарухово" също настояват за осигуряване на средства за ремонт на покрива. Проблемите с хидроизолацията са довели до системни течове по стените и таваните на чакални и кабинети. Необходимите средства за ремонт са близо 80 000 лева.

Заседанието на комисията по здравеопазване е насрочено за 14,30 часа.