Новото гробище във „Виница” скара местните депутати
Новото гробище във „Виница” скара местните депутати / Дарик Варна, архив

Ожесточен спор около предложението за нов гробищен парк в кв. „Виница” избухна между общинските съветници на последното им за тази година заседание. Категорично „против” изграждането на места за вечен покой в местността “Кара тепе” се  изказаха Красимир Симов от партия „Лидер” и Пламен Андреев от „Глас”. „На баир лозе съм виждал, но не и гробище. Не съм срещал и гробищен парк на тераси”, каза Симов. Денивелацията на терена е 20 метра, което в бъдеще ще създаде проблеми. Освен това 30 декара гори ще трябва да бъдат изсечени, допълни местният депутат, за когото стана ясно, че има вила в съседство на бъдещото гробище.

В подкрепа на колегата си се изказа и Пламен Андреев, който заяви, че на един квадратен метър се падат средно по две дървета, а това означава, че хиляди ели, борове и пр. ще бъдат унищожени. Това ще е удар не само по зелената система, но и по джоба на варненци, тъй като сечта ще струва много пари.  По сметки на бизнесмена над 20 хил. кубика бетон ще бъдат излети в подпорни стени, а и теренът като цяло е изключително тежък за изпълнение. Разходите по приспособяването на мястото като гробище ще са много по-големи от евентуална покупка на нови имоти от частници, категоричен бе Пламен Андреев.

По средата на дебата се намеси и кметът Кирил Йорданов, който каза, че преди няколко дни шефът на "Обреди" Любчо Любчев му се обадил, за да му съобщи, че неколкократно е бил посещаван от предприемчиви варненци. Те го предупредили да не прави там гробище и да „мизеросва” хубавия, годен за други строителни цели, терен. Видимо ядосан, градоначалникът каза, че години наред се работи къде да бъде новият гробищен парк. По думите му този терен е предложен след много търсения, проучвания, съгласувания с централните институции и никак не е лесно да се намери място за ново гробище.

След повторен вот местните депутати отхвърлиха първоначално предложения план за новия гробищен парк в кв. “Виница”. По искане на Борислав Гуцанов от БСП обаче беше решено въпросът да се разгледа още един път на следваща сесия.