Новите тролеи идват до септември, няма да пенсионират всички стари
Новите тролеи идват до септември, няма да пенсионират всички стари / снимка: live.varna.bg

До септември всички нови тролейбуси ще бъдат във Варна. Автобусите на ток ще бъдат поетапно въвеждани в експлоатация, обяви Максим Тодоров, председател на Съвета на директорите на „Градски транспорт".

В момента тече обучение на персонала на общинската фирма. Чешки специалисти ги подготвят за работа с тролеите „Шкода 26 ТР Соларис".

Освен електромотор, новите тролейбуси имат и помощен дизелов двигател. Снабдени са с климатици, камери и са приспособени за хора с увреждания. Средствата за закупуването на новите 30 машини - около 28 милиона лева, са осигурени по Оперативна програма „Околна среда".

Новите тролеи ще подменят по-голямата част от съществуващия в момента парк на „Градски транспорт". Старите няма да бъдат продавани и ще бъдат оставени в резерв. Ако се наложи, част от тях ще бъдат рециклирани, обясни Тодоров.

В момента общинският превозвач разполага с 39 тролейбуси в движение (един от които учебен), също с марката „Шкода". Най-новият от тях е произведен през 1984 г., разкри още шефът на общинската транспорта фирма.

По разпореждане на кмета се работи по възстановяване на съществуващата контактна мрежа до спирка „Почивка". Така с новите тролейбуси ще се направят връзките „Владиславово"-„Почивка", „Аспарухово"-„Почивка" и „Аспарухово"-„Владиславово".

Има обявена обществена поръчка за изцяло нова транспортна схема на Варна. След избор на фирма-изпълнител ще започне същинската работа по оптимизиране на линиите, каза още шефът на директорския борд на „Градски транспорт".