Новите автобуси идват, КЗК отхвърли жалбите по избора на доставчик
Новите автобуси идват, КЗК отхвърли жалбите по избора на доставчик / netinfo

Днес Комисията за защита на конкуренцията оповести решението си, с което отхвърля всички жалби срещу избора на доставчик на 70 автобуса за Варна, съобщава на своята Фейсбук страница Иван Портних, областен лидер на ГЕРБ Варна и от утре - депутат. Портних добавя: "Парите за обновяването на парка на "Градски транспорт" са по европейски проект. Процедурата е била прозрачна и без нарушения, смятат от КЗК. Само дето заради жалбите доставката закъсня с 40 дни! Поляците от "Соларис" спечелиха с най-кратък срок на доставка - 70 дни (гарантиран с жестоки неустойки в процедурата, апропо). Това ще рече, че през август, в големите жеги, варненци и туристите ще се возят в охладени и модерни рейсове!"

Жалбите бяха от фирмите "ЛАЗ", "Ивеко" и "Сор", некспечелили обществената поръчка за доставка на 70 нови автобуса за градския транспорт във Варна. КЗК се произнесе на 15 май 2013 г., а днес решението вече е публикувано.

Полската фирма „Соларис“ спечели надпреварата по трите обособени позиции на обществената поръчка по проекта за интегриран градски транспорт. Тя работи по немска технология. „Соларис“ бе предпочетена сред останалите 9 чужди кандидати заради добрите цени, които е предложила, както и поради добрите си технически параметри.

Новите автобуси ще се движат на метан и дизел. 30 от тях са съчленени, а останалите са солови. За покупката на подвижния състав са предвидени близо 42 млн. лв.

Освен че са много модерни, новите коли имат и екстри като рампи за инвалидни колички, климатизация, вентилация, противопожарен под. Двигателите им са мощни, но в същото време са икономични, увери председателят на транспортната комисия. Договорът със „Соларис“ предвижда и гаранционно обслужване, както и обучение на шофьорите.