Новият шеф на варненската полиция: Положението с кадрите е плачевно
Новият шеф на варненската полиция: Положението с кадрите е плачевно / Дарик Варна

Положението с кадрите във варненската дирекция на МВР е плачевно. Това заяви новият директор на местната полиция главен инспектор Николай Калчев при представянето си пред медиите.

162-ма души, или около 10 на сто от работещите 1600 в дирекцията, са я напуснали от началото на 2013 г. Сред напусналите има както офицери, така и сержанти, като на тяхно място не е назначен нито един нов служител, разкри новият полицейски шеф. По думите му една част са напуснали по лични причини, други са се пенсионирани, а трети са решили, че не могат да издържат на натоварването в системата.

Първата задача, която главен инспектор Николай Калчев си е поставил, е да запълни овакантените ръководни постове в областната дирекция. „Идеята ми е да мога да си окомплектовам ръководния състав, защото в момента е скъсана връзката между висшия ръководен и изпълнителския състав. Това е първото нещо, което искам да направя", изтъкна Калчев.

На мястото на пенсиониращия се след броени дни началник на „Охранителна полиция" Алекси Христов ще бъде назначен Пламен Парушев. Последният също е поискал да се пенсионира, но след разговор с директора е променил решението си. Няма да бъдат сменяни началниците на отдел „Криминална полиция" Свилен Аврамов и на отдел „Икономическа полиция" Живко Велев. За началници на сектори в отдел „Криминална полиция" ще бъдат назначени Стоян Гунчев и Веско Вълчанов. Поста началник на Четвърто РПУ временно ще изпълнява Пламен Годеманов, досегашен началник на група „Издирване" в дирекцията.

„Идеята в момента е не да рушим, а да създаваме. Защото нещата и без това са достатъчно разрушени", коментира новият шеф на варненската полиция.

Николай Калчев ще е временно изпълняващ длъжността директор на варненската полиция. Той зае мястото на освободения поради слаби резултати Чавдар Нанков.

Калчев е на 45 години. Има две магистратури от Техническия университет - в специалностите Радиотелевизионна техника и Публична администрация. Завършил е семестриално Право.

В системата на МВР е вече 23 години. Започнал е като сержант, като досега е бил надзирател във Варненския затвор, разузнавач в сектор "Криминална полиция", началник група в Първо РПУ и началник на сектор в "Транспортна полиция". За последно е бил началник група в сектор „Криминална полиция" към Трето РПУ.

Награждаван е с индивидуални и колективни награди от директора на МВР-Варна и от директора на Главна дирекция "Национална полиция".