Нови случаи на туберкулоза
Нови случаи на туберкулоза / Sofia Photo Agency

Трима новооткрити болни от туберкулоза са приети в ТУБ диспансера във Варна, съобщи д-р Петър Генов, управител на лечебното заведение. Така общият брой на новорегистрираните пациенти от началото на годината става 10. Екип проучва и проблем с огнище от десет болни в провадийското село Градинарово.

Според специалистите има макар и малка тенденция към намаляване на заболеваемостта за миналата година. Основното, което прави впечатление тази година, е, че се разширява обхватът на разпространение по отношение на социалните групи, посочи д-р Генов. Туберкулозата вече не се приема като болестта на социално слабите. Пример за това е настанена за лечение бизнес-дама. Един от основните фактори за развитието на заболяването е сривът в имунната система, който може да се предизвика от недохранване, стрес, онкологични заболявания и наркомания, каза още д-р Генов. Той допълни, че ваксините не се оказват достатъчни, ако се получи срив на имунитета.

Миналата година има 31 новооткрити случаи, а всички туберкулозно болни, които са преминали през стационара, са 120. Регистрираните във Варна са били около 20. Преобладаващата част от болните са възрастни. Сред тях обаче има и деца. Най-малкият пациент е на 8 години и е с извънбелодробна форма на заболяването, посочи д-р Генов. Той уточни, че туберкулозата е засегнала тазобедрената става и най-вероятно ще се наложи трансплантация. Общият брой на регистрираните деца е 3. Тази година има едно новооткрито 10-годишно дете.

Серозен е и броят на туберкулозно болните във Варненския затвор, посочи още управителят на ТУБ диспансера. Там има поне 30 случая на заболели. Д-р Генов коментира, че част от затворниците, които са на лек режим, се пускат в отпуск и това благоприятства разпространението на болестта.

Туберкулозата се разпространява по въдушно-капков път. В световен мащаб има 2 млрд. души заразени с туберкулоза, но тези, които развививат заболяването в клиничната му форма, са около 7-8 млн., каза д-р Генов. Това означава, че един на всеки 250 заразени се разболява.

Активната фаза на лечението има два месеца стационарно лечение плюс още поне 4 месеца, докато се изчисти напълно организмът. В по-тежките случаи на мултирезистентна туберкулоза лечението може да продължи до 24 месеца. За миналата година е имало 6 човека с по-тежка форма. Един от тях е починал, посочи д-р Генов.

В момента не се правят прегледи в училищата, тъй като процедурата по провеждането е много усложнена, коментират специалистите. Освен съгласуване с Дирекция “Образование” към общината е необходимо и писмено съгласие от страна на родителите.

Финансирането на ТУБ диспансера е чрез държавна субсидия, която тази година възлиза на 1 720 000 лева, посочи управителят. Пациентите не се нуждаят от здравни осигуровки, за да бъдат прегледани, каза още д-р Генов. Тази седмица тече кампания за безплатни прегледи, от които може да се възползва всеки желаещ. Те ще се провеждат всеки ден от 7.30 до 19.30 часа в поликлиниката на ТУБ диспансера. Преди всеки преглед пациентите ще трябва да попълнят анкета на Министерстовото на здравеопазването. Ако дадат два положителни отговора ще се определят като рискови и ще се праявт допълнителни изследвания.