Новата транспортна схема в центъра - от понеделник
Новата транспортна схема в центъра - от понеделник / Дарик Варна

В понеделник се очаква да влезе в сила новата организация на движение в района между общината, Червения площад и градинката на Севастопол. Условието е до петък да бъдат поставени всички необходими знаци, заяви за Дарик кметът Кирил Йорданов.

Според готвените от Общината промени ще бъде забранен десният завой от бул."Осми приморски полк" към бул."Цар Освободител". Целта е да бъде избегнат конфликтът между завиващите коли и пресичащите пешеходци, който често е причина за задръствания на Червения площад. Автомобилите ще могат да правят десен завой по предходните две отсечки - "Македония" и отворената "Георги Раковски". За целта движението по еднопосочната "Македония" ще бъде обърнато в посока към морето. Ще бъде сменена посоката на движение и по ул. „Братя Миладинови", в частта й под бул."Осми приморски полк".

Улица "Любен Каравелов" остава еднопосочна, но движението по нея вече ще е в посока от "Сливница" към "Цар Освободител". Обратно ще е движението - от "Цар Освободител" към "Сливница", и по улица "Опълченска".

Новата транспортна схема трябваше да бъде въведена веднага след Нова година. Падналият през януари сняг обаче обърка плановете на Общината.

Както при други подобни промени в организацията на движение в града, очаква се за несвикналите с промените шофьори да има „гратисен" период, в който Пътна полиция няма да налага глоби за нарушителите.