Новата директорка на Автото стегна редиците
Новата директорка на Автото стегна редиците / pgmt-vn.hit.bg

Учителите в Професионалната гимназия по машиностроене и транспорт във Варна вече пишат редовно отсъствия на липсващите ученици, увери директорката Стилияна Маркова. Именно за тази нередност алармира нееднократно началникът на Регионалния инспекторат по образованието Венцеслава Генова. На заседание на Областния съвет за Тристранно сътрудничество преди време тя заяви, че педагози не отбелязвали липсата на средношколци и поставяли оценки на такива, които дори не са в страната, информира "Топ Новини".

От встъпването си в длъжност на 4 март Маркова е установила два случая на ненанесени отсъствия. Съставени са констативни протоколи, след което учителите нанесли отсъствията в рамките на съответния ден. Новата директорка засега няма да предприема по-сериозни мерки спрямо провинилите се учители, за да не се създава допълнително напрежение.

Откакто тя заема поста, се е повишила и посещаемостта в часовете, най-вече в дневната форма на обучение. Учениците, които трайно не посещават училище, са привикани с родителите им, информира Маркова. Част от тях, главно дванадесетокласници, са заявили намерение да преминат в самостоятелна форма на обучение, а останалите са предпочели да напуснат гимназията.

Най-често до тези мерки се стига поради социални или финансови причини, посочи Маркова. Гимназистите предпочитали да се подготвят сами и да се явяват на годишни изпити по учебните предмети, за да подпомагат семейния бюджет.

Относно оздравителната програма, която предстои да се изготви, директорката отбеляза, че тя трябва да наблегне най-вече на задържането на учениците и възможностите за подобряване състоянието на базата по проекти.

Маркова ръководи гимназията временно до провеждането на конкурс за директор. Тя пое поста от Галина Гуцанова, която се отказа заради множеството установени нередности в школото с най-нисък успех от матурите в областта. Гуцанова пък пое поста от пенсиониралия се Георги Добрев, по време на чието управление сa констатираните и най-сериозните нарушения.