Нова премиера във Варненския театър въпреки кризата
Нова премиера във Варненския театър въпреки кризата / netinfo

Всички в Драматичния театър във Варна работим на ръба на закона заради финасовите ограничения от министерството на културата. То ни е орязало разходите до степен нула. Това каза във варненското Дарик кафе директорът на Драматичния театър Пламен Димитров. Макар че театрите в България са „помолени” да не правят нови постановки, Драматичен театър „Стоян Бъчваров” Варна ще зарадва своята публика още в началото на 2010 година с ново представление - "Горчивите сълзи на Петра фон Кант" по текст на Райнер Вернер Фасбиндер. Режисьор на спектакъла ще бъде Стоян Радев.

Преди броени дни трупата на Варненския театър се завърна от международно турне в Москва, Париж и белгийския град Турне. Спектакълът „Калигула” на режисьора Явор Гърдев е бил представен на три престижни европейски фестивала. Преди същинската част е имало и едно представяне на пиесата в македонската столица Скопие.
Съобразяваме се с препоръките на финансовото министерство заради кризата и избираме за участие само фестивали, които предлагат пълно финасиране, коментира Димитров.


”Първото нещо, което трябва да направим за развитието на театъра, е да гледаме постановки и да следим тенденциите”. Тази препоръка отправи към варненската публика шефът на драматичния театър и обеща да направи всичко възможно хората да имат повече информация за спектаклите.
Варненският театър е сред най-добрите в страната и въпреки трудностите продължава да произвежда качествени спектакли, увери Пламен Димитров. Той изрази задоволството си, че театралната публика се „подмладява”. Театърът е един от начините младите да бъдат „спасени”, както наскоро е споделил режисьорът Галин Стоев, също варненец.