Нов терминал удвои капацитета на летище Варна
Нов терминал удвои капацитета на летище Варна / netinfo
Новият пътнически терминал ще увеличи двойно капацитета на летище Варна. Това заяви изп.директор на аеропорта Андрея Андреев при откриването на новото съоръжение.

Новият терминал с номер 5 може да обслужва до четири пристигащи и още толкова заминаващи полета за един час. Съоръжението струва на коцесионера “Фрапорт Туин Стар” 7 млн. лева, намира се на около километър западно от основната сграда на летището и заема площ от около 6 хиляди кв.м. Съоръжението разполага с 10 гишета за регистрации, две багажни ленти и 6 ГКПП-та, кафенета, офиси и магазини.

Въпреки че бе открит официално на 18 юни, терминалът функционира от събота. Първите преминали от там пътници са пристигнали с полет от Марсилия, а първите заминаващи полети са били за Кьолн и Лайпциг, разкри Андреев.

800 сезонни служители и работници са наети за сезона на варненското летище. Така персоналът, обслужващ аерогарата, набъбва до 1300, посочи шефът на летището.

2 милиона евро са вложени в техника и оборудване за летището. Закупени са модерни машини за обслужване на самолетите и линейка, а съвсем скоро ще бъде осигурена и нова противопожарна техника, заяви главният изпълнителен директор на “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” Андреас Хелфер.