Нов срок за стадион Варна - готов до 2013 г.
Нов срок за стадион Варна - готов до 2013 г. / снимка: www.sportcomplexvarna.com

Новият стадион „Варна” трябва да бъде завършен до година и половина, обяви изпълнителният директор на „Химимпорт” Марин Митев. Инвеститор на съоръжението е „Спортен комплекс Варна” АД, в който холдингът притежава 65% от акциите, а другите 35% са на Община Варна.

В момента се изготвя нов архитектурен проект на стадиона, който трябва да бъде готов до три месеца. След приключването му започват строителните дейности, като до средата на следващата година се предвижда да е изградена бетонната конструкция на съоръжението. Последният етап, включващ поставянето на тревна настилка, монтирането на седалки и други дейности, трябва да приключи до средата на 2013 г., обясни Митев.

Строителството на стадион „Варна” трябваше да започне през 2008 г. и да приключи през настоящата. Световната финансова криза обаче е променила първоначалния план и сроковете, заяви изпълнителният му директор. Наложило се е и промяна на проекта, който предвиждаше изграждането на спортни зали, жилищно строителство, търговски и фитнес центрове върху прилежащата площ на спортния комплекс. Тези инвестиционни намерения ще бъдат отложени и първо ще се построи само стадион. Бюджетът за неговото изграждане не трябва да надхвърля 100 млн. евро. Капацитетът на съоръжението ще бъде за 35 000-40 000 зрители.

Досегашните разходи на „Химимпорт” по проекта възлизат на повече от 26,5 млн. лв. без ДДС, отчетоха от холдинга. Най-големите разходи по пера са били за строително-монтажни дейности - над 10 млн. лв., за отчуждаване на околните имоти - почти 7,7 млн. лв., за проектиране - 5,3 млн. лв. Срещу вложената досега сума е можело да бъде ремонтиран старият стадион, но той е нямало да отговаря на всички международни изисквания, добави още Митев. Също така е трябвало теренът да се завърти на 45 градуса, което било невъзможно.

От „Химимпорт” обявиха още, че новооткритият лекоатлетически стадион „Младост” вече е отворен целодневно за ползване от граждани.