Нов скандал разтресе ТМПЦ Варна
Нов скандал разтресе ТМПЦ Варна / Дарик Варна, архив

Сигнал за нарушения на директора на Театрално-музикалния продуцентски център      /ТМПЦ/ Даниела Димова разпространи вчера главният счетоводител на културната институция Атанас Караперев до варненските медии и до отговорните институции. В писмото, дълго 6 страници, се твърди, че Даниела Димова "съзнателно, преследвайки свои цели и нарушавайки всички правила, превръща постепенно държавния културен институт в частен, и по-скоро личен..." Димова е обвинена в много служебни грехове от счетоводителя, който е в болнични от няколко седмици. В писмото се казва, че счетоводителят не е получил  сключените договори за четири турнета-спектакли на Операта в чужбина, които са подробно описани с  уточнението, че на „частен продуцент е предоставено държавно имущество, без да се внесе един лев в касата на ТМПЦ. На хората са изплатени на ръка някакви пари ,по колко и как се отчитат – г-жа Димова не дава отчет”. Караперев твърди още, че Даниела Димова разпределя хонорари и средства по свое усмотрение, без да дава обяснения.

Атанас Караперев е изплатил крупна сума на частна фирма без знанието и подписа на директора. Това обяви на свой ред Даниела Димова, шеф на Театрално-музикалния продуцентски център. „За месец ноември е изплатил 10 000 лева за реклама. С тези пари ние трябваше да облепим цяла България с афиши“, коментира Димова на пресконференция днес.

По този повод на 6-ти февруари шефката на ТМПЦ му е поискала обяснение. Два дни по-късно той е излязъл в болнични.

Докато е в болнични, вместо да напише една страница обяснение на работодателя си, той пише 9 страници сигнали до медиите“, коментира Димова.

Тя разкри още, че след излизането на Караперев в отпуск по болест е открила договор, който главният счетоводител е подписал от името на ТМПЦ. Контрактът е за изработката на две скулптури на бутафорна антична статуя на жена за оперетната постановка „Веселата вдовица“ и е в размер на 960 лева. „Давате си сметка, че без подписа на директора този договор е абсолютно невалиден“, отбеляза Димова.

Оперната прима уточни, че когато служителят се върне на работа и даде обяснение за извършените от него действия, ще реши как да процедира с него.


Едно от твърденията на Караперев в неговото писмо до медиите е, че щатът на ТМПЦ е увеличен на 278 души, вместо да е  намален.

Във връзка с обвиненията на Караперев за раздут щат, ръководителят на ТМПЦ обясни: „Няма такова нещо. Ние сме на делегиран бюджет, което означава, че месец за месец се правят разчетите. Когато имам възможност да взема талантливи хора, аз го правя“.

Атанас Караперев разкрива също, че Даниела Димова е дала на майка си и сина си служебни телефони, сметките на които се плащат от ТМПЦ.

Във връзка с това обвинение Димова обясни пред Дарик, че телефонът, който се ползва от майка й, е вторият й служебен, и че месечната му сметка е 4.90 лв., тъй като режимът на този номер е с ограничени повиквания и това е сумата на таксата му, която се заплаща така или иначе. Директорът на ТМПЦ доказа това свое твърдение с разпечатка от Мтел, поискана специално по повод обвиненията.

Атанас Караперев е главен счетоводител на ТМПЦ от началото на 2010 година. Назначен е като такъв от скандално известния бивш шеф на културната институция Славчо Славов на мястото на две дългогодишни счетоводителки, които са отговаряли за финансите съответно на операта и театъра. След като Славов бива „детрониран” от поста си след множество протести, Караперев запазва позицията си и при сегашното управление. Кариерата му в ТМПЦ не се е разминала без наказания. На 21 март 2011 година той е наказан със "забележка" заради нарушаване на договор с наемател и за несъгласувани с директора действия.

Самият Славчо Славов остава на работа в ТМПЦ като технически директор. През месец май 2011 година Даниела Димова му предлага да се пенсионира, тъй като той вече е прехвърлил необходимата за това възраст,  но бившият „интендант” категорично отказва. През декември той получава предизвестие за повторно пенсиониране и месец след това, въпреки нежеланието си, освобождава работното си място. Оттогава досега Славов не крие антипатията си към Даниела Димова, видна особено много на заседанията на общинската комисия по култура, където двамата са колеги.

И Славчо Славов, и Даниела Димова са общински съветници от ГЕРБ.