Нов музикален фестивал стартира във Варна
Нов музикален фестивал стартира във Варна / www.niracom.com

Новият музикален фестивал РАДАР стартира от днес, 17 август, в популярни клубни места във Варна. Наситената програма до 23 август включва 6 концерта и 4 уъркшопа. Участие в програмата ще вземат 18 музиканти и визуални артисти от България, Великобритания, Германия и Холандия.

Фестивалът се организира с финансовата помощ на Община Варна и е в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019. „Нашият RADAR засича пресечните точки между различните музикални жанрове и тенденции, както и между музиката и другите форми на изкуство. Той търси творчество, което излиза отвъд традиционните граници, търси иновациите и ползва новите технологии. Надяваме се публиката да приеме платформата на фестивала като пространство за зареждаща неочаквана среща с една нова естетика”, обясни директорът на фестивала Светлозара Христова.

„Искаме публиката да усети музиката по нов начин”, допълва артистичният директор на фестивала - пианистът, композитор и продуцент Димитър Бодуров, който работи в Холандия и е разпознаваемо име на европейската джаз сцена.

Предизвикателство ще очаква всеки, който дойде с таблет или смартфон, още на първата от фестивалните вечери - 17 август.  Тогава TIN MEN & THE TELEPHONE от Холандия ще представят динамичен джаз-концерт с видео и интерактивно приложение за мобилни устройства. Участват още Тони Роу - пиано, електроника, видео, Лукас Долс – контрабас и Боби Петров – барабани.

Гвоздеят в програмата на РАДАР ще бъде гостуването на култовото британско електронно дуо PLAID на 19 август. Анди Търнър и Ед Хендли, работили със световни артисти като Бьорк и Лондонската симфониета, ще представят своя десети албум REACHY PRINTS, който утвърждава позициите на групата на авангардната сцена на електронната ъндърграунд музика.

Още двама британски артисти са в програмата на РАДАР 2014 – Уил Дута - пиано и електроника, и Дан Томбс - видео в реално време. В своя проект PARERGON те ще съчетаят пиеси от Клод Дебюси и Ерик Сати с електроника и визуализация. Този проект е чудесен пример за нов прочит на класически репертоар.

Българският проект е JAZZTORY и разказва в звук и картина историята на джаз иконата на миналия век Били Холидей. В ролята й ще влезе певицата Андрония Попова, позната на публиката от ретро-джаз триото Sentimental Swingers, както и от авторския й проект Nasekomix. Участват още Димитър Льолев, саксофон, Георги Дончев – контрабас, Димитър Бодуров – пиано и Боби Петров – барабани.

Създателите на РАДАР признават, че се радват на изнанедващ интерес към формата на фестивала, както и на подкрепа от хора и организации с любопитство към смелите и иновативни идеи. Екипът на фестивала гледа с оптимизъм към започващото първо издание и е убеден, че чрез него се открива нова ниша в артистичното поле на Варна.