Ноември идва със засилени проверки на Пътна полиция
Ноември идва със засилени проверки на Пътна полиция / снимка: Дарик Варна

За да бъдат сведени до минимум инцидентите на пътя, от началото на ноември Пътна полиция започва засилени проверки. Те са част от традиционната акция „Зима" (1 - 30 ноември), която има за цел да изостри вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността има на пътя.

Акция „Зима" тази година ще се проведе в три части, насочени към различни участници в движението по пътищата, съобщи старши инспектор Драгомир Ганчев, началник на група „Пътен контрол" в сектор Пътна полиция - Варна.

По време на проверките на пътните полицаи както всяка година ще се проверяват гуми, чистачки и фарове. Новост са трите дни без жертви. Всеки от тях е в една от трите части на акцията. На 6 ноември целта ще е да няма жертви-велосипедисти, на 15 ноември - пешеходци, а на 27 ноември - водачи и пътници в превозните средства.

Първият етап на кампанията ще е от 1 до 8 ноември - „С безопасно пътно превозно средство през зимата", насочена към водачите на ППС - велосипеди, превозни средства (ПС) с животинска тяга и др.

От 9 до 22 ноември ще е вторият етап - „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя", насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците.

Третият етап ще е в периода 16 - 30 ноември под мотото „Безопасно шофиране през зимата", насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.

В помощ на водачите, от 2 до 13 ноември Съюзът на българските автомобилисти осигурява безплатни прегледи на фарове и гуми във всички пунктове и сервизи на СБА. Това увери местният координатор на СБА Георги Гинев.

47 души са загинали, а 778 са били ранени при станалите от началото на годината до 26 октомври 626 тежки пътни инциденти във Варненско. Пострадали са общо 197 пешеходци, 8 от тях са загинали, съобщи инспектор Велико Маринов от Пътна полиция - Варна.