НИМХ-Варна: Помогнете ни!
НИМХ-Варна: Помогнете ни! / Dariknews, архив

Призив за помощ отправи шефът на НИМХ-Варна Радослава Манярова към институциите. Тя обясни, че заради орязания бюджет на института ще се наложи да се прекрати денонощният режим на работа на синоптиците. По този начин ще се появят „дупки” в прогнозите и най-вече в базата данни, върху които се извършват сравнения с минали периоди.

Варненският филиал на Националния институт по метеорология и хидрология е ценен с това, че прави прогноза за корабоплаването в западната част на Черно море, каза Манярова. Тя предупреди, че ако не се осигури 24-часово дежурство, ще има пропуски в прогнозите както за големи жеги, така и за бури и порои.

Апелът на Манярова към Пристанище Варна, ИА „Морска администрация” и към всички морски институции е да помогнат с финансови средства за шестте станции на НИМХ от Шабла до Ахтопол. За поддръжката на тези станции и денонощната работа на синоптиците са необходими още около 6 хил. лева месечно.

Тя се обърна и към кметовете и общинските съвети на общините, които се издържат предимно от туризма и земеделието. За осигуряване на пълния режим на НИМХ-Варна са нужни допълнителни 15 хил. лева на месец.