Никулден е! Празнуват моряците, банкерите и готвачите
Никулден е! Празнуват моряците, банкерите и готвачите / DarikNews.bg, архив

Православната църква отбелязва днес Никулден. Свети Николай Чудотворец е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите. Роден е през 3-ти век в Патара (дн. Мала Азия).

Според народохристиянския мит при подялбата на света на Свети Никола се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят - рибите и водните демони, както и на морските ветрове. Според митовете Свети Никола разлюлява и спира морските ветрове, ходи по моретата, и ако има някакъв кораб в беда, го спасява.

Светецът е покровител на моряците и рибарите. Празникът Никулден е в чест на морската стихия, на моретата, реките и езерата. В жертва се принася риба, най-често шаран, който се смята за слуга на светеца. На този празник се канят роднини, кумове и съседи и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба.

Както костите на гергьовското агне, така и костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст и се нарича "кръхче", възрастните жени пришивали на шапките на децата, за да ги пази от зли сили и уроки. В деня на Свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб. На този ден всички кораби в открито море спират, за да се почете патронът-светец.

Имен ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Нено, Ненко, Нино, Кольо.