Николай Василев: Различията между ГЕРБ и реформаторите са само личностни, не програмни
Николай Василев: Различията между ГЕРБ и реформаторите са само личностни, не програмни / Sofia photo agency, архив

Колкото по-бързо се сформира правителство, толкова по добре ще е за държавата и самите партии. А кабинет на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт би бил съвсем логичен. Това заяви в интервю за Дарик Варна бившият вицепремиер и бивш икономически министър Николай Василев.

„Ако се сбъднат цифрите, които имаме до момента, за мен има една нарисувана коалиция, която смятам, че ще се случи. Това е ГЕРБ плюс Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Там не виждам никакви фундаментални противоречия. И ако случайно не е възможна подобна формула, тя ще е само заради личности, а не заради програми или ценности", коментира Василев. Той изтъкна, че Тройната коалиция, създадена през 2005 г., е била формирана между много по-различни по ценности и програми партньори.

Бившият вицепремиер изрази мнение, че по време на цялата кампания почти не се е чуло какви са целите и програмата на Реформаторския блок, а само че не искат Борисов за премиер. „Не разбирам защо. Човек много работи може да иска. Примерно и ние може да не искаме треньор на Реал Мадрид да е еди-кой си, но въпросът е кой може да го иска това. Ако електоратът на ГЕРБ - партия, която вече десетина пъти поред печели всякакви избори, иска Борисов за премиер и са гласували за него масово, тогава другите като че ли трябва да бъдат леко по-компромисни и тихи", смята Василев. Според него между ГЕРБ и Реформаторския блок ценностните различия трябва да се търсят с лупа.

По-малко важно е кой ще е министър на транспорта, например. По-важното е ще има ли кой да гласува бюджет за следващата година, кой да спаси банковите проблеми и кой да реши проблемите в енергетиката и здравеопазването. Политическите лидери би следвало да изпълнят първо тези задачи, обясни Николай Василев.

Коалиция между ГЕРБ и БСП е възможна, но малко вероятна и би била неправилна. При подобни случаи обикновено и двете партии губят драматично след това, коментира още Василев. „За мен не е полезно в политиката ЦСКА и Левски да се обединят в един отбор, защото нито един фен от двете страни няма да разбере и няма да подкрепи това".

По-малко министерства и по-малко организационни промени в държавата е по-добре, защото създаването на нови структури гарантира до една година бездействие на засегнатите структури, е мнението на бившият шеф на три министерства. Той очаква от ВМРО да поискат министерство на демографската политика, което да се занимава с повишаване на раждаемостта и миграционната политика.

По поведението на основните политически сили в новия парламент ще се види кой къде стои в кризата с КТБ, отбеляза Василев. Според него трябва да се види в какъв размер са лошите кредити, на кого и защо са дадени и има ли някакво намерение някой да ги плаща.

Икономическата ситуация в страната не е розова, без да е толкова драматична, колкото през 1997 или 2009 г. Според бившия икономически министър трябва да се намалят излишните държавни разходи за бюрокрация и други неприоритетни проекти и концентриране върху оздравяване на бюджета до постигане на нулев дефицит.