Незаконно искат пари от родители за училищни ремонти
Незаконно искат пари от родители за училищни ремонти / DarikNews.bg, архив

Навсякъде във Варна и областта ремонтите в училищата са приключили навреме и учебната година ще започне нормално. Това уверение даде пред Дарик шефът на Регионалния инспекторат по образование Венцеслава Генова. Тази година около 4600 първокласници във Варненско ще влязат в класните стаи. Училищните директори ще преценяват как да организират целодневното обучение в зависимост от материалната база, с която разполагат.

Абсолютно незаконно е да се искат пари от родители за обновяване и обзавеждане на класните стаи, припомни Генова.

„Могат да се събират средства за организиране на допълнителни инициативи извън пряката учебно – възпитателна работа в училище“, посочи тя. Ако ви принуждават да станете училищен спонсор, не се колебайте да сигнализирате в Инспектората по образование или в общината, която отговаря за материалната база.

Новото тази учебна година - децата ще учат цял срок в една смяна, а не както досега – първа и втора да се редуват всеки месец.

„Родител или учител е подал сигнал до Здравната инспекция. Тя е направила препоръка, че откъм динамичен стереотип е по-добре за учениците смените да се променят един път годишно на срок, отколкото всеки месец. Становището на Здравната инспекцията и жалбата са изпратени до омбудсмана и той препоръча да преминем към промяна на смените веднъж годишно“, каза още Генова.

Във варненските училища няма записани деца на бежанци. Сред бъдещите първокласници обаче има такива от други националности, които са със статут на чужденец. Над 800 ученици от цялата област пък са емигрирали със семействата си. Макар че традиционно в централните училища напливът е най-голям, няма школа, които да страдат от липса на ученици, увери Генова. Системата обаче страда от липса на млади учители.