Незаконните постройки трябва да се сринат, единодушни са общински съветници
Незаконните постройки трябва да се сринат, единодушни са общински съветници / снимка: Дарик Варна

Проблемът с незаконните строежи във Варна може да бъде решен кардинално чрез събарянето на всички постройки без разрешителни, смятат общинските съветниците от създадената работна група, разследваща причините за наводнението в квартал „Аспарухово”.

Според нейния председател Костадин Костадинов („Варна Утре”) бедствието е показало, че мерките са наложителни. „Единодушни сме, че незаконните постройки трябва да се сринат. Решението трябва да го вземе общината и топката е в нашия двор”, коментира той.

Станислав Темелков („Атака”) се обяви против настаняването в общински жилища на пострадалите от наводнените незаконни къщи в циганската махала в „Аспарухово”. Според него фургоните, които ще бъдат предоставени на евакуираните жители, трябва да бъдат разположени на определено място и те да не могат да избират сами къде да ги поставят. 

В подкрепа на крайните мерки срещу незаконните постройки, разположени по дерета, се изказа и Станислав Иванов (ГЕРБ). Негова проверка установила, че е застроено дерето, започващо от бул. „Трети март” и вливащо се в езерото. Колежката му Марица Гърдева (ГЕРБ) сигнализира, че дерето в „Кайсиева градина” е силно замърсено и също е застроено.

Работната група вече е изпратила писма до районните кметства, полицията, прокуратурата, Държавното горско стопанство, РДНСК, „Геозащита” и ВиК. От институциите и фирмите се очаква информация за подадените до тях сигнали през последните години за незаконните строежи, сеч и сметища, както и за предприетите мерки.

По време на заседанието на работната група съветниците изслушаха сигнали за опасни райони от граждани. Те се отнасяха за Франга дере, застроено дере в квартал „Левски”, незаконен строеж на „Погребите”, безразборна сеч във варненски местности и проблеми с канализацията в квартал „Изгрев”.