Неправителствени организации също се пробват на изборите
Неправителствени организации също се пробват на изборите / netinfo
Членове на Граждански конвент на неправителствените организации–Варна ще участват в местните избори за общински съветници като част от гражданската квота на Зелената партия. Листата се оглавява от заместник-председателя на партията Иван Иванов, втори е съименникът му и председател на конвента. Двата ще са кандидати и за районни кметове съответно на „Приморски” и на „Младост”. Номинацията на Зелената партия за кмет на „Владислав Варненчик” е директорът на Хуманитарната гимназия Валентина Крачунова, а на „Аспарухово” – шефът на института по океанология Любомир Димитров. За район „Одесос” все още се водят преговори.

От Зелената партия предлагат създаването на квартални съвети, които да контролират работата на общинските и районни администрации. Според тях в момента никой не упражнява контрол върху работата на съветниците и чиновниците. Зелената партия няма да издига собствен кандидат за кмет на Варна. Ако сте стигне до балотаж, ще обяви зад чия кандидатура застава.

Членовете на Граждански конвент могат да се явяват на изборите по собствена инициатива, без да използват името на организацията, заяви председателят му Иван Иванов. В конвента членуват повече от 10 формации, сред които „Зелена Варна”, съюзите на пенсионерите, инвалидите и патриотичните сили. Иванов обвини главния секретар на сдружение „Зелена Варна” Владимир Дичев, че е опорочил идеята, след като е влязъл в новоучредената ”Колиция на свободните граждани за зелена Варна”. Дичев вече е освободен от досегашната си длъжност в сдружение „Зелената Варна”. Неговият лидер Кръстю Кръстев, който е номиниран за районен кмет на „Приморски” и е трети в листата за общински съветници на ВМРО, се явява на изборите като физическо лице, без да се обвързва кандидатурата си с конвента, добави още Иван Иванов.