/ Дарик Варна
Бездомните кучета на Варна поеха към Долината на химията, където са им осигурени всички условия за хуманно отглеждане 
Всички кучетата от приюта за безстопанствени животни в село Каменар преминаха под грижите на фондация „Лъки Хънт”. В приюта на неправителствената организацията в Девня вече са всичките 51 кучета от общинския кучкарник на Варна, научи Дарик.

Безстопанствените кучета засега остават собственост на Община Варна, единствено и само местообитанието им се променя. Всички сигнали и жалби си остават към Общината, уточниха от фондацията.  

„На този етап между „Лъки Хънт” и Община Варна няма нищо подписано. Засега са ни предадени 51 кучета, за да им осигурим по-добри условия", разкри пред Дарик адвокатът на фондацията Елена Каравасилева. Тя поясни, че се обсъжда постигане на договорни отношения и неправителствената организация да поеме реагирането при сигнали,  медицинските грижи и кастрациите, с цел овладяване на популацията от безстопанствени кучета във Варна. 

Лицензираният приют на „Лъки Хънт” се намира на територията на девненския завод „Агрополихим”. Там има всички условия за хуманното им отглеждане, като кучетата живеят в свободна среда и не са в клетки. Засега капацитетът на приюта е 100 кучета, но се работи за увеличаването му, разкри още Каравасилева. 

Към приюта има амбулатория на европейско ниво. Сред специалистите там е проф. Иван Борисов, който до миналата година бе ръководител на катедра „Ветеринарна хирургия” в Тракийския университет в Стара Загора.  

Фондация „Лъки Хънт” е създадена през 2016 г. от родената в Украйна американка Светлана Хънт. Тя е майка на 3 деца и съпруга на изпълнителния директор на девненския завод "Агрополихим" Филип Ромбаут, който е белгиец.

„Изпълняваме целенасочена програма за ефективна кампания за кастрация в райони, обитавани от бездомни животни, които страдат и могат също да представляват заплаха за хората. Това е устойчиво решение, при условие, че можем да образоваме и променим манталитета и невежеството на хората и лошото отношение към животните, които позволихме да се пренаселят”, се посочва в сайта на организацията с нестопанска цел.

Дотук от фондацията отчитат 1208 кастрирани животни, 442 спасени и настанени, броят на осиновените е 256.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК