НЕК ще сменя най-рисковите съоръжения
НЕК ще сменя най-рисковите съоръжения / Министерство на икономиката

Възстановено е нормалното електрозахранване към подстанциите в Южното Черноморие. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който от снощи е на мястото на аварията.

В 13.40 часа 110-киловолтовият електропровод "Галатея" в област Варна е включен в електропреносната система на страната. Отменен е и ограничителният режим за клиентите на EVN и E.ON и електроснабдяването в региона е нормализирано.

В рамките на по-малко от 40 часа денонощна работа при тежки метеорологични условия аварийните екипи премахнаха усукания стълб и четири часа след вдигането на новия стълб бяха възстановени и трите фази.

«Недоволството на туристите и притесненията на туроператори и хотелиери са обясними», коментира след среща с представители на бранша в Слънчев бряг министър Трайков. По негово разпореждане беше изготвен и оповестен график за режима на тока, за да бъдат информирани туристите в засегнатите курорти и населении места. 40 полицаи допълнително от РПУ Несебър, Специалния отряд и Жандармерията в Бургас се грижеха за реда и спокойствието на туристите в курорта «Слънчев бряг».

За ускоряване на ремонта НЕК изготви нов график и успя да го реализира 7 часа преди планирания срок. „Аварийните екипи свършиха блестяща работа, но скъсаният проводник е на 35 години, а при такъв вид съоръжения се допуска, че полезният живот е около 30 години”, подчерта министърът. Според него основният проблем е, че през последните 10 години не се е инвестирало в подмяна и поддръжка на мрежата, а в интересни и екзотични проекти като «Белене» и «Цанков камък». В годишната инвестиционна и ремонтна програма на НЕК ще бъде предвидена подмяна и рехабилитация на най-рисковите съоръжения, допълни Трайков.

Електропроводът „Галатея” аварира в 20.33 ч. на 22 юли между подстанциите "Старо Оряхово" и "Лазур", като остави без захранване подстанции "Хоризонт", "Каблешково", "Слънчев бряг", "Кошарица", "Приселци", които са собственост на ЕVN, и към подстанции "Старо Оряхово" и "Бяла", собственост на E.ON. Хиляди жители и гости на населените места на север от Бургас и на юг от Варна останаха без ток. При огледа бе установено, че е скъсан фазов проводник, който след камшичен удар се е усукал на съседен стълб. Причината, предизвикала скъсването, е фабрична - незаварен стоманен фазов проводник. За клиентите на двете ЕРП-та, които се захранват от подстанция "Бургас», бе въведен режим.

На 23 юли аварира втори електропровод - 110-киловолтовият «Ахелой». Причина за прекъсването на подаването на електроенергия е опит за кражба на проводници. Аварията беше отстранена вчера следобед.