Нефтеното петно е напълно почистено
Нефтеното петно е напълно почистено / netinfo

Нефтеното петно, което се появи в сряда във Варненския залив, вече е напълно почистено. Разливът не е достигнал до пясъка и няма замърсявания.

Засега не е ясно как се е появило петното. Предполага се, че идва от открито море и е престояло във водата повече от денонощие, преди да бъде получен сигналът за него. „Морска администрация” провежда разследване и ще провери всички съмнителни кораби, които може да са причинили разлива, съобщи за Дарик старши инспектор Георги Башалов.

Почистването на петното, което беше с размери 2-3 квадратни километра,  е продължило до 18:30 ч. в сряда, заяви директорът на “Поддържане и чистота на морските води” Антон Манолов. Той също отрече да има замърсявания по пясъка.

На брега са намерени един мъртъв лебед и три замърсени. Причината за смъртта на птица обаче не е разливът, тъй като по нея няма следи от нефт, заяви Купен Пашов от общинската дирекция на „Гражданска защита”. Другите лебеди вероятно са били във водата и затова перата им са изцапани. Те са прибрани от служители на Регионалната ветеринарномедицинска служба, за да бъдат изследвани.

Днес в ранния следобед всички институции, участвали в почистването на разлива, ще  отчетат работата си пред областния управител Христо Контров.