Не стихва напрежението около МГ и „Захари Стоянов“, от общината разтревожени
Не стихва напрежението около МГ и „Захари Стоянов“, от общината разтревожени / снимка: Varnautre.bg

В навечерието на новата учебна година съм разтревожена от ескалацията на напрежението, съществуващо от години между ОУ „Захари Стоянов“ и Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Това  се казва в изпратената до медиите позиция на Лилия Христова, временен шеф на образователната дирекция в общината. Според нея спорът за ползването на базата,  в която се помещават двете училища, е станал исторически, скандален и от ден на ден оказва все по-негативно влияние върху безспорно добрия им имидж. Заложници на конфликта са 2200 деца и 180 преподаватели и персонал, изтъква Христова.

„Проведени бяха много срещи, в които участваха представители на община Варна, на Общинския съвет, на Регионалния инспекторат към министерството на образованието, родители и юристи. Резултатът бе - вместо диалог и компромис - нови нападки и скандали. Затова, въпреки усилията на общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“, споразумение между ОУ „Захари Стоянов“ и Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ към този момент няма.

Напротив – стигна се до безумието родители на деца от едното училище да поискат да бъдат изкарани децата от другото училище“, пише в позицията на Христова.

Шефката на образователната дирекция повтаря, че Община Варна е направила всичко, което е в правомощията й, за решаване на „този грозен конфликт“. „Осигурихме помещения за задължителната подготовка на децата и в двете училища, ще предадем ремонтираното пространство под бл. 67 в квартал „Чайка“ на  ОУ „Захари Стоянов“ за ползване от полуинтернатните групи на 12-ти септември.  Допълнителното разпределение на базата е в правомощията на двамата директори“, изтъква тя.

Христова допълва, че ще продължи да търси решение, включително и чрез изнасяне на едно от училищата от сградата за следващата учебна година. „Очаквам подкрепа от всички компетентни органи, включително от Министерството на образованието, от което зависи окончателното решаване на този казус“, подчертава бившата депутатка.

Нейният призив е на 16-ти септември децата спокойно да влязат в клас. „Разчитам за това на  регионалния инспекторат към МОН, на чието административно разпореждане са двамата директори, на министъра на образованието – г-жа Анелия Клисарова . Разчитам обаче най-вече на учителите и родителите! Нека заедно намерим решение на този конфликт – взаимните отстъпки и интелигентно поведение, ще бъдат добър пример за децата ни!“, казва в заключение Лилия Христова.