а
а / Thinkstockphotos
Варненският апелативен съд отмени определението на Окръжния съд в морската столица, с което беше изменена  от „задържане под стража“ в „домашен арест“ мярката за неотклонение на Мирослав Борисов. 31-годишният мъж е един от обвиняемите за наркооранжерията в село Ягнило, която беше разбита преди по-малко от два месеца. 

Борисов, Стоян Генчев и британският гражданин Боттумлей Джон Том бяха задържани при полицейска акция на 3 август в къща, която е собственост на майката на втория българин. В специално оборудвано помещение бяха открити множество растения от рода на конопа. 

Общото количество на иззетата при акцията и от домовете на обвиняемите дрога е близо 15 кг марихуана, 135 грама амфетамини, 20 грама хашиш и близо 7 грама кокаин. 

Разбиха наркооранжерия във ветринско село

Заради влошеното здравословно състояние на Борисов миналата седмица Варненският окръжен съд промени мярката му за неотколонение в „домашен арест”, преценявайки, че е отпаднала опасността той да се укрие или да извърши престъпление.
.
Въззивната инстанция обаче намира, че законово основание за наличие на такова ново обстоятелство, свързано със здравословното състояние на обвиняемия, може да се съдържа само в заключение на нарочно назначена експертиза. Съдът поиска в много кратки срокове да бъде назначена такава. Тя трябва да съдържа заключение дали състоянието на здравето на обвиняемия, който има установено заболяване, позволява престоя му в условията на ареста и дали е нужно провеждане на лечение в затворническа болница в София. 

Варненският апелативен съд не споделя доводите на първата съдебна инстанция, че е отпаднала опасността Борисов да извърши престъпление.