НДСВ ще се бори за сребърен медал във Варна
НДСВ ще се бори за сребърен медал във Варна / netinfo

НДСВ откри предизборната си кампания във Варна с представяне на кандидатите за народни представители, шествие и молебен за успеха на партията, отслужен във варненската катедрала.
„Във Варна ние ще се борим за медал и той най-вероятно ще бъде сребърен”, каза водачът на листата на жълтите и мажоритарен кандидат за областта Николай Василев. Министърът на администрацията е амбициран да спечели мажоритарния вот на варненци, повод за което е проучване, проведено от МБМД в морската столица на 12 и 13 юни. Анкетата показва покачване на подкрепата за НДСВ. 13,4% са готови да гласуват за жълтите, като това е втори резултат след този на партия Герб, подкрепа за която са декларирали 46,5% от препитаните. Коалиция за България се нарежда на трето място сред варненци – с 13,1%. Следват Атака с 8,4% и Синята коалиция с 6%.
Анкетираните смятат, че най-успешните министри в правителството са Даниел Вълчев и Николай Василев – и двамата от НДСВ и от Варна. Попитани кои министри, родом от Варна, са направили най-много за областта, варненци дават 31,7% за Василев, 16,6% за Вълчев, 7,5% за Меглена Плугчиева, 3,6% за Петър Димитров и 2,5% за Миглена Тачева.
Доверието на варненци за мажоритарните кандидати и водачите на листи се печели отново от Николай Василев, следван плътно от Пламен Константинов, капитанът на волейболния ни отбор.
46% от варненци определят политическите си убеждения като центристки, крайно леви са 11,8%, леви – 5,8%, крайно десни – 7%, а десни – 20,4% от анкетираните.
35% от хората във Варна, които със сигурност ще гласуват, ще подкрепят мажоритарния кандидат на ГЕРБ д-р Красимир Петров, за Николай Василев биха гласували 26,8%, за мажоритарния кандидат на Коалиция за българия проф.Анелия Клисарова – 15,8%, а за проф. Димитър Камбуров, който е мажоритарен кандидат на сините – 6,1%.
Последните проучвания на социолозите дават основания на НДСВ Варна да се борят за по-добър резултат от този на 7 юни когато почти 10% от жителите във Варненска област подкрепиха кандидатите на жълтата партия.

Във Варненската листа на НДСВ първи е Николай Василев, втори – Иван Мънков, представител на предизборните партньори на царистите – Зелената партия, трети е Пламен Константинов, капитанът на волейболистите ни и водач на листа в 23 избирателен район в София. После се нареждат досегашните депутати Анелия Атанасова, Яни Янев и Деница Димитрова, а на седмо място е евродепутатът Биляна Раева. Едновременно с това Деница Димитрова е водач и мажоритарен кандидат на НДСВ в Търговище, а Яни Янев е втори в листата в Шумен.  На осмо място в листата е бившият шеф на военноморското училище Станко Станков, следван от зам.-областия управител Стилиян Гроздев и началника на регионалния инспекторат на МОН Николинка Даскалова, която от 5 месеца е член на жълтата партия.

НДСВ ще води позитивна кампания във Варна, каза областният председател на партията Венелин Дяков. „Удари под кръста няма да нанасяме, но това не означава, че ще бъдем без зъби”, уточни той.