НДСВ играе с ДПС на изборите?
НДСВ играе с ДПС на изборите? / снимка, архив: Sofia Photo Agency

НДСВ води разговори с центристки партии за коалиция на парламентарните избори през лятото. Това съобщиха във Варна евродепутатът Антония Първанова и Яни Янев, член на Националния съвет на партията. Срещи за общо явяване на изборите „жълтите“ са имали с представители на „Лидер“ на Христо Ковачки, „Нова алтернатива“ на Николай Цонев, на партиите Национален идеал за единство /НИЕ/ и Земеделски народен съюз.

„Преговори водим с тези политическите формации, които са направили заявки за членство в Европейската либерална партия“, поясни Антония Първанова.

На въпрос ще бъде ли ДПС, която е член на Европейската партия на либералите, част от готвения либерален съюз, Антония Първанова отговори: „В националния парламент два мандата бяхме коалиционни партньори. Това е партия, в която в момента има вътрешно напрежение. Надявам се, че тя ще може да извърви своя път на реформа, какъвто се  случва във всяка една демократична политическа формация. ДПС има възможност да измине този  път в положителна посока и да бъде сериозен партньор в центъра“.

За евентуален бъдещ съюз с партията на Ахмед Доган говори и Яни Янев. „Лютви Местан заяви, че те нямат намерение да се коалират, което не означава, че няма разговори“, коментира бившият депутат.

Според него предстоящите парламентарни избори трябва да направят така, че да има сериозно разместване на политическите пластове. „Необходимо ни е ново управление, което да постави нещата на едно експертно ниво“, допълни Янев.

Първанова окачестви страната ни като бойно поле от скандали. „Дали предизборно, дали системно, но България се тресе от скандали“, каза евродепутатът.

По повод протестите срещу ЕРП-тата Първанова заяви, че според нея у нас настъпва Демократичната пролет, асоциирайки я с Арабската пролет. „Демокрацията не се изразява в това някой да ни казва, че имаме такава, а в усещането на всеки един, че е свободен. И неговият глас има значение за начина, по който живее“, коментира тя.