Наш кораб спаси корабокрушенци в Черно море
Наш кораб спаси корабокрушенци в Черно море / netinfo
Кораб “Батова”, собственост на Параходство БМФ, е спасил част от екипажа на кораба „Съни Дей“, потънал вчера край бреговете на Северна Турция, съобщиха от пресслужбата на БМФ.

Поради лошото време корабът „Съни Дей“, плаващ под панамски флаг, аварирал около 14 часа. Инцидентът станал на около 30 мили от пристанище Трабзон, откъдето „Съни Дей“ тръгнал за руското пристанище Сочи. В 15,22 часа плавателният съд тип РО-РО изчезнал под вълните.

Българският кораб получил сигнал за бедстващия кораб от Тюрк Радио, след което на “Батова” е била обявена корабна тревога. Корабът маневрирал около мястото на инцидента и успял да открие спасителен плот със седем човека-шестима моряци и един пасажер. Всички са били качени на борда на българския кораб в добро психическо и физическо състояние. Четирима от тях са турски граждани, двама грузинци и един азербайджанец.

По същото време, с помощта на турски вертолет и кораб, са били спасени още трима човека. В 18,45 турският координационно-спасителен център обявил успешен край на спасителната операция.

Пет дни преди този инцидент кораб “Александър Димитров”, собственост на БМФ, е спасил бедстваща яхта с един човек на борда в района на островите Зелени нос. Белгийската яхта “Базиле” претърпяла корабокрушение, като изгубила мачтата и две платна и с повреден двигател е била на косъм от потъване.