Напрежението в Гъбената махала било провокирано от външни хора
Напрежението в Гъбената махала било провокирано от външни хора / netinfo
Напрежението в "Гъбената махала" било провокирано от външни хора
73639
Напрежението в "Гъбената махала" било провокирано от външни хора
  • Напрежението в "Гъбената махала" било провокирано от външни хора

Напрежението, възникнало при първото събаряне на незаконни обекти в "Гъбената махала", е било провокирано предимно от външни хора, заяви в ефира на Дарик Варна тази сутрин Неделчо Михайлов, кмет на район "Владислав Варненчик".

„Голяма част от недоволните не живеят изобщо в махалата. Имаше организирана съпротива. Аз лично забелязах функционери на ДПС от града на мястото”, каза още той.

Общо 17 постройки, след които склад и конюшня, са съборени в така наречената „Гъбена махала” във „Владиславово”. Всички описани незаконни обекти там са 39. Нито една от бараките не е била бутната с покъщнина, увери Неделчо Михайлов. Хората, които не са изнесли вещите си, са били изчакани да го направят. Процесът на събаряне се е забавил и заради обжалване от обитателите. Интересен факт е, че по средата на процедурата са пуснати 39 декларации за узаконяване с еднакъв почерк.

„Те са работили с четирима адвокати. Земята, на която е „Гъбената махала” е частна, на обикновени българи. Имаше опити обитателите на махалата да я купят, не знам защо това не се случи. Но дори да беше станало, пак няма начин там да се строи, тъй като земята е земеделска”, обясни Михайлов.

Михайлов посочи, че след доброволното събаряне на незаконни постройки ще последва принудително, ако има отказ на обитателите да го направят доброволно. От днес започват проверки на дерето във „Владиславово”, където няма роми, но трайно е заселено, макар че не е частен район.

Районният кмет заяви, че няма идея къде са отишли досегашните обитатели на „Гъбената махала” и обясни, че по закон няма ангажимен към тяхното настаняване. Освен това нито един от тях не бил регистриран като жител на района.

„Тези хора на 99 процента са от Каменар. Точно те са създали „Гъбената махала”, в която няма законни постройки”, добави районният кмет и посочи, че на щат в кметството като инспектор „Незаконно строителство” работи само един човек.

Неделчо Михайлов призна, че в действията му по разчистване на незаконни обекти има ПР, но той не е търсен.

„Аз нямам нужда от ПР. Сам се оправям в тази област. Виждам одобрението на хората за това, което правя, но имам и достатъчно време да направя някоя глупост, която да го обезсмисли. Това е вършене на работа. Нямам против да нося позитивите, както нося и негативите от други неща”, коментира той, визирайки борбата с шума от циганските сватби в района.

Михайлов отрече да има намерения да се кандидатира за кмет на Варна.

„Нямам такъв план и намерения. Аз съм това, което съм, и правя това, което правя. Не е задължително да отговаря на общоприетите разбирания. Имам собствена теория за живота си и тя не включва да се кандидатирам за кмет. Хубавото на изборите е, че има друг тираж, пък аз съм още малдо момче, догодина ставам на 50”, каза той и добави, че не вижда причина да не бъде отново районен кмет на „Владиславово”.

Цялото интервю с Неделчо Михайлов е в звуковия файл.