/ iStock/Getty Images
С настъпването на активния летен сезон НАП засили контрола за спазване на данъчното и осигурителното законодателство по Северното Черноморие.

В основната си част оперативните проверки се извършват от екипи на Главна дирекция „Фискален контрол“, като в проверките се включиха и командировани служители от вътрешността на страната. 

Контролът е денонощен и се осъществява от органите по приходите чрез извършване на контролни покупки и съпоставка на касовата наличност с отчетените обороти. Установените при проверките обороти от продажби се съпоставят с данните получени в НАП чрез дистанционната връзка на фискалните устройства.

Под засилено дистанционно наблюдение и физически контрол са поставени високооборотни заведения за обществено хранене и дискотеки на територията на град Варна и курортните комплекси.

При извършване на контролна покупка в магазин за продажба на касови апарати и консумативи за тях в морската столица на „тайните клиенти“ от приходната агенция не е издадена касова бележка. За това нарушение на данъчния закон обектът е запечатан за срок от 14 дни. 

По време на проверките е установено, че център за спа процедури на „Златни пясъци” и увеселителен парк във Варна също нарушават  регистрирането и отчитането на продажбите чрез фискални устройства. И двата обекта са запечатани от варненските данъчни за срок от 14 дни.  

От НАП Варна отново напомнят на търговците, че освен налагането на глоби, когато се установят нарушения, свързани с липса на касови апарати или издадени касови бележки, инспекторите на НАП запечатват търговските обекти, допуснали нарушенията, за срок до 1 месец.

През тази година в наблюдението за отчитане на приходи могат да се включат и жителите и гостите на Северното Черноморие. За тази цел е необходимо да са изтеглили на телефоните си мобилното приложение на НАП, което позволява сканиране на QR кода на всяка касова бележка и проверка за това дали е регистрирана на сървърите на приходната агенция. 

Сигнали за неиздадени касови бележки могат да се подават на телефона на НАП 0700 /18-700 или на имейл infocenter@nra.bg