НАП разпродава останала по митниците стока
НАП разпродава останала по митниците стока / Дарик Варна

Вещи, отнети и изоставени в полза на държавата от митниците във Варна, Добрич, Шумен и Силистра ще бъдат публично разпродадени чрез търг с тайно наддаване. Това става ясно от информация, публикувана в сайта на Агенцията за държавни вземания. Разпродават се няколко леки автомобила, резервни авточасти, оборудване, дрехи и суровини.

Нови собственици се търсят за товарен микробус Форд Транзит "Лутон", модел 1989 г., с обявена първоначална цена от 1280 лева. За 1680 лева се продава 16-годишен лек автомобил Волво 940, 22-годишен "Опел Кадет" е оценен на 496 лева, а 15-годишен Ситроен АХ TD - на 880 лева.

Продават се общо 276 мъжки костюма, ризи, дамски потници и тениски, якета и панталони от деним, детски костюмчета, дамски, детски и юношески обувки. На търг отиват и СИМ карти, неактивни и негодни за употреба в европейската мрежа на мобилните оператори.

Продават се 100 кг листа от глухарчета, без сертификати за произход и качество, интериорни врати с каса и окомплектовка, панели от фиброцимент, рефлектори за промишлени осветителни тела, черна хартия импрегнирана с асфалт.

Вещите се продават такива, каквито са в момента на продажбата им и купувачите не могат да претендират за недостатъци на закупената вещ. Вещите се предлагат без сертификат за годност и качество, като при необходимост набавянето му става от и за сметка на купувача. Всички стоки са с включени държавни вземания. Вещите с необщностен статут се освобождават след митническо оформяне, като купувачът задължително следва да има регистрация EORI (по местоживеене).

Оглед на вещите може да се извърши до 17 септември по местонахождението им. Предложенията за участие в търга се подават в сградата на НАП - Варна. Разглеждането на предложенията и продажбата ще се проведе на 23 септември.

От началото на тази година, след като Агенцията за държавни вземания стана част от Националната агенция за приходите, данъчните инспектори могат не само да запорират движимото и недвижимо имущество на некоректните данъкоплатци, но и да го продадат на търг, припомнят от НАП. Така например НАП Бургас продава сауна, фитнес, кафе, подземен гараж, три апартамента и две ателиета в Банско. Имотите са придобити от несебърска строителна фирма, която има задължения от над 2 млн. лв. към бюджета. В същото време НАП Пловдив обяви продажба на БМВ Х5, произведено през 2002 г. Началната тръжна цена на автомобила е 25 000 лв. Автомобилът е конфискуван заради опит за трафик на хора от Турция.

„Над 80 млн. лв. са постъпленията от продажба на активи, конфискувани стоки, глоби на КАТ и др. за осемте месеца на годината. На всички песимисти относно вливането на АДВ в НАП ще кажа, че това е с над 20 млн. лв. повече, отколкото събраните през цялата 2009 г. Радвам се, че положителните резултатите от реформата не закъсняха", заяви изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.