НАП разпродаде близо 10 кг. злато
НАП разпродаде близо 10 кг. злато / Darikfinance.bg

Близо 10 килограма злато продадоха днес на търг инспекторите по приходите от отдел „Продажби” при НАП Варна.  Златото е  отнето или изоставено в полза на държавата от Митница Варна. За продан бяха обявени синджири, пръстени, гривни, медальони от жълто злато, като всички бижута са проверени за чистота на благородния метал и са маркирани с държавен знак. На търга се предложиха и 43 броя сребърни монети, като част от тях  са възпоменателни на БНБ и притежават необходимия сертификат.

Стартовата цена на обявените за продан накити бе 270 000 лева, като те бяха разделени в 10 отделни групи, за да може в търга да се включат лица с различни финансови възможности. В него взеха участие пет фирми, които са регистрирани в Министерството на финансите, съгласно Валутния закон. Две от тях предложиха най-високи оферти и закупиха благородния метал за сумата от 342 хиляди лева. Над 624 хиляди лева са постъпленията в републиканския бюджет от търгове, на  които НАП Варна предложи изделия от благородни метали.

До средата на месец декември 2010 година в агенцията в морската столица са постъпили 568 преписки, с които се отнемат в полза на държавата различни видове активи. За пристъпване към продажба на тези активи са организирани и проведени тайни търгове, 23 продажби на постоянно определено място, 4 продажби чрез Стокова борса и 6 на  активи, семейна имуществена общност. Общият размер на предложените за реализация ативи е в размер на 704 462 лв.