Намаляват безработните във Варненско
Намаляват безработните във Варненско / снимка: Impact Press Group, архив

На работа през февруари са постъпили 1 127 безработни от Варненска област. 804 от тях са започнали с посредничеството на бюрата по труда, а по програми и насърчителните мерки за заетост са устроени 223 безработни, съобщават от Регионалната служба по заетостта.

Равнището на безработица в областта през февруари е било 8.5%, или с 0.1 пункта по-ниско в сравнение с предходния месеци. Регистрираните безработни са били 18 926, при 19 094 за януари. Този спад се дължи на по-големия брой хора, започнали работа на първичен пазар на труда, уточняват от ведомството.

Във Варна регистрираните безработни през февруари са 9 968 – със 127 души по-малко спрямо предходния месец. Без препитание този месец са били 5,7% от жителите на морската столица. През януари равнището на безработицата е било 5,8%.

През втория месец на годината са били обявени 511 свободни места, като от тях най-много са били в сферата на транспорта, държавното управление, търговията, хотелиерство и ресторантьорство  и селско стопанство.