Намалиха туристическия данък
Намалиха туристическия данък / Darik Varna

Туристическият данък да бъде намален с около 30 %, гласуваха общинските съветници на днешната сесия. Новите налози ще влязат в сила от първи февруари тази година. Те ще са в размер на 0.50 лв. за нощувка в хотели с категория една и две звезди, 0.60 лв. за хотели с три звезди, 0.90 лв. за хотели с четири звезди и 1.60 лв. за хотели с пет звезди.

Приетото предложение беше направено от Снежана Донева от “Свободен избор”. Според общинския съветник, то ще облекчи хотелиерите, за които ще бъде трудно да предоговорят туристическите пакети, определни на базата на досегашната туристическа такса, гласувана в средата на предходната година. Донева допълни, че за нея това е потвърждение на решението, взето през юни 2010 година.

Предложението на администрацията до гласуването, до което не се стигна, беше за размер на данъка 0.70 лв. за нощувка в хотел една и две звезди, 0.80 лв. за хотел три звезди, 1.10 лв. за хотел четири звезди и 2 лв. за хотел пет звезди.

Приетото понижение е много голямо на фона на заложените в бюджета приходи от налога, посочи председателят на общинската комисия по финанси и бюджет Янко Станев. През 2010 година са били предвидени да се съберат 3.8 млн. лева от този данък, а през 2011 се очакват 3.5 млн. лева.