Наказват за “рекет” директорки на забавачници
Наказват за “рекет” директорки на забавачници / netinfo
Два нови случая на “рекет” от страна на директори на детски градини са установени след заповедта на кмета за спиране на събирането на допълнителни пари за издръжка. В детска градина “Детско градче” в Западна промишлена зона са искали по 50 лева за ремонт на сградата и още толкова за учебни материали, както и по 10 лева за минерална вода и 10 лева за кърпи, съобщи кметът Кирил Йорданов.

В друга забавачница родителите е трябвало да дадат между 30 и 50 лева за канцеларски материали, блокове, флумастери и пластелини.

Директорите на двете забавачници ще бъдат наказани с предупреждение за уволнение, а вече събраните пари – върнати. “Подкрепям усилията на директорките за решаване на проблемите, но не по този начин”, заяви Йорданов.

Искането на “помощи” от родителите бе забранено в края на септември. Те могат да дарят средства само ако имат желание, при това по определения ред, припомни варненският кмет.

До края на годината в детските ясли в града ще бъдат разкрити нови 120 места. За целта ще бъдат отпуснати над два милиона лева от общинския бюджет, обяви градоначалникът.