Наказват родители на асоциални деца
Наказват родители на асоциални деца / netinfo

От 50 до 1000 лева глоба ще плащат безотговорни родители на деца с асоциални прояви, заяви председателят на Общинската комисия за борба срещу противообществени прояви на малолетни и непълнолетни доцент Христо Бозев.

Налагането на санкцията ще става от районните кметове, които получават от  кмета на Варна Кирил Йорданов право да бъдат административен наказващ орган по актове, съставени на родители на деца с противообществени прояви. Това е една от мерките, които ще бъдат включени в стратегията за борба с проблемни подрастващи. Планът за действие ще бъде изготвен от специлна работна група и трябва да бъде представен пред Общинския съвет до 20 декември тази година. Екипът, които ще изготвя стратегията, ще включва представители на Общината, Детска педагогическа стая и на различни институции. Превантивна мярка в борбата с противообществените прояви на непълнолетни и пълнолетни е разпространението по училища на книгата   ”Децата и ние- училище за родители”, която вече е факт.

До момента са разгледани около 170 възпитателни дела, като броят им за миналата година е бил 194, каза Бозев. Най-честите асоциални прояви са свързани с бягство от училище и кражби в процентно отношение 27% и 30%.

В помощ на родителите на проблемни деца и на самите деца, както и на техните учители, от началото на годината е създадена и консултативна програма на общинска дирекция “Превенции”. В нея са включени психолог, педагог и психиатър. Тяхната основна цел е да осъществят ранно-диагностична дейност на деца с поведенчески и обучителни проблеми.

За втора поредна година ще бъде отпечатан календарът с превантивно-информационна насоченост  за учениците от първи и втори клас във Варна и областта. Инициативата е на Общината и Областна дирекция "Полиция".