Найджъл Кенеди
Найджъл Кенеди / БГНЕС, архив
Концертът ще е посветен на Лудвиг ван Бетовен по повод 250-ата му годишнина

Виртуозът Найджъл Кенеди избра Варна за световната премиера на своя първи концерт за цигулка и оркестър. Събитието ще бъде в рамките на XVII Европейски музикален фестивал, който се осъществява с подкрепата на фонд „Култура“ към Община Варна. 

На 22 май Найджъл Кенеди ще излезе на сцената на зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта с оркестъра на Варненската опера в концерт, посветен на Лудвиг ван Бетовен, чиято 250-та годишнина се чества. Кенеди ще представи изпълнение на Бетовеновия цигулков концерт.

Варненската публика през годините имаше възможността да се докосне до всички страни на разноликия талант на цигулковия провокатор – от топ шедьоврите на класическите автори до джаз пиесите на Гершуин и до прекрасните му собствени произведения като „Магьосникът от Люблин“. Самият Кенеди признава, че се чувства искрено обичан в морския град и Варна е винаги в сърцето му. Специално за годината, в която целият свят отбелязва 250 години от рождението на Бетовен, Кенеди пише своята най-нова творба, посветена на безсмъртния композитор, която ще бъде изпълнена за първи път във Варна.

Билетите за концерта на Найджъл Кенеди във Варна са на цени от 35 до 85 лв.