Най-скъпо струва на РЗОК – Варна, болничната помощ
Най-скъпо струва на РЗОК – Варна, болничната помощ / netinfo

32 млн. лева е платила Районната здравноосигурителна каса – Варна за болнична помощ от януари до юни. Плащанията към болниците, договорни партньори на касата, представляват 59,14 процента от всички здравноосигурителни плащания за полугодието, които възлизат на 50,464 млн. лева общо. В тях влизат сумите за извършените медицински дейности през декември 2008 г., тъй като договорните партньори отчитат последния месец на годината през януари. Само за акушерска помощ на здравнонеосигурени жени касата е платила на болниците 38 720 лева за периода.

На второ място по касов разход се подреждат плащанията за лекарства за домашно лечение и медицински изделия. За тях РЗОК - Варна, е заплатила за полугодието 6,707 млн. лева, което представлява 13,29 на сто от всички плащания. За специализирана извънболнична медицинска помощ са платени 4,742 млн. лева. 204 717 пациенти са посетили за първичен преглед специалист през шестте месеца на годината, което е струвало на здравната каса почти 3 млн. лева.

За високоспециализирани медицински дейности касата е платила през периода близо 300 000 лева , като от тези изследвания са имали потребност 16 468 пациенти.

За първичната извънболнична помощ са платени за същия период 4,265 млн. лева, което представлява 8,45 процента от всички здравноосигурителни плащания. Денталната помощ заема пето място по разходи за здравната каса, като на лекарите по дентална медицина, които си партнират с РЗОК, са изплатени 2,440 млн. лева. За лабораторни изследвания по медико-диагностичната дейност РЗОК – Варна, е изплатила 2,005 млн. лева.

Доплащането на потребителската такса за пенсионери и освободени от заплащането й пациенти на общопрактикуващи лекари,специалисти и лекари по дентална медицина струва 421 047 лева. За лечението на европейци, които са пребивавали постоянно или временно във Варна, са изразходвани 36 245 лева.