Отличените с командира на ВМС контраадмирал Митко Петев
Отличените с командира на ВМС контраадмирал Митко Петев / Дарик Варна
Старши матрос втори клас Николай Казаков е най-добрият матрос на ВМС за 2018 г. Стрелецът  оператор на базовия миночистач „Прибой”  бе отличен с престижната награда, която списание „Клуб Океан” връчва ежегодно на най-заслужилите военни моряци.

В категорията старшина бе отличен Тинко Димитров, флагмански старшина на Военноморските сили. Командирът на корветата „Бодри”  капитан III ранг Николай Цонев бе признат за офицер на годината. Екипаж на 2018 г. стана този на минен ловец „Цибър”. 

С пари от ЕС българските ВМС ще получат безпилотни подводни апарати

Като цивилен служител на годината бе отличена Пенка Сярова, старши експерт в отдел „Подготовка и използване на силите” в Щаба на ВМС.

Всички отличени в индивидуалните категории получиха грамота и подарък часовник. Екипажът на годината си тръгна от церемонията в Адмиралтейството със спортно оборудване. 

Тази година беше изключително успешна за ВМС. В рамките на 2018-а те  участваха в 14 международни учения, мисии и задачи зад граница. В 11 от тях участието беше с кораби, отбеляза  командирът на морския ни военен флот  контраадмирал Митко Петев.

„Независимо от трудностите в техническото осигуряване и проблемите, които трябваше да решаваме, българските моряци показаха, че ще продължават да изпълняват своя дълг, независимо от обстоятелствата”, посочи контраадмиралът. 

Наградите на морско списание „Океан” бяха връчени за 17-а поредна година. Статистиката показва, че досега в индивидуалните категории са били награждавани 74 души. От тях във Варна служат 40, в Бургас на служба са 32, а по един отличен има в поделенията в Каварна и Маслен нос.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК