Надзиратели от Варненския затвор излязоха на протест
Надзиратели от Варненския затвор излязоха на протест / Дарик Варна

Половината от надзирателите във Варненския затвор и техни колеги от следствения арест протестираха тази сутрин. Близо 30 от работещите в затвора около 70 надзиратели се събраха пред входа за свиждания, за да пият по една вода. Протестът не наруши охраната на затвора.

Надзирателите изразиха недоволството си лошите условия на труд и цялостната политика на Министерство на правосъдието и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Работещите в затвора и следствения арест настояват за повишаване на заплатите. "Ние сме секторът с най-ниски заплати в сигурността. Не са променяни от 2008 г.", заяви надзирателят Николай Тонев. Месечният порцион за храна на надзирателите е 60 лева, или двойно по-малко от този на полицаите, изтъкна още Тонев.

Охранителите негодуват и заради новия график, по който ще дават дежурства - от 24 на 12-часови смени. Посегателствата срещу хората от системата на затворите да се запишат в наказателните закони като тежко престъпление, е другото искане на работещите в затвора. Исканията им са били поставяни многократно пред ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

Варненските надзиратели ще се включат в националния протест в столицата, който ще се проведе на 27 юли пред Министерството на правосъдието.