Наддават за яхтата на Тодор Живков
Наддават за яхтата на Тодор Живков / netinfo
680 000 лева е началната тръжна цена на яхтата на Тодор Живков "Балкан", която ще бъде продадена на търг с явно наддаване днес в София, съобщиха от Министерството на държавната администрация и административната реформа.

Яхтата е произведен в "Cantieri di Piza S.P.A." през 1981 година в италианския град Пиза под наблюдението на "Lloyd’s Register of Shipping". За направата й са използвани висококачествена дървесина и пластмаси, металните части по корпуса и свързващите елементи са изработени от неръждаеми метали и са дълготрайни в морска среда.

В момента яхтата се намира във военноморската база „Атия” край Бургас. Дълга е 27,60 м. и широка 6.80 м. Мощността на 113-тонната "Балкан" е 2250 конски сили, а максималното "газене" - метър и 80 сантиметра.

В началото на 80-те години на миналия век яхтата е струвала 2 милиона долара, само за кухненското оборудване са били похарчени 300 000. Яхтата на Тодор Живков е била експлоатирана много малко, самият той се е качвал на борда й не повече от два или три пъти.