Над 3 200 първолаци влизат в клас през новата учебна година
Над 3 200 първолаци влизат в клас през новата учебна година / DarikNews.bg, архив

3 234 са първолаците към 2-ри септември, които ще влязат в клас в 37-те общински училища през новата учебна година, съобщиха от дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в община Варна. Те са разпределени в 134,5 паралелки, както следва:

"Аспарухово“ – 8 паралелки - 188 деца
„Одесос“ - 42 паралелки - 1056 деца
„Приморски“ – 34 паралелки - 847 деца
„Младост“ – 31 паралелки - 693 деца
„Вл.Варненчик“ - 15 паралелки - 348 деца

В кметствата  Каменар, Константиново, Галата и Тополи разполагат с общо 4,5 паралелки, в които са записани  102 деца.

Данните бяха представени по време на работно съвещание на общинската дирекция и директорите на учебните заведения. В него участваха заместник-кметовe на райони, представители на районните администрации, както и на общинските дирекции „Инженерна инфраструктура и благоустрояване” и „Здравеопазване“. Разисквани бяха въпроси, свързани с ремонтите, приема, промените в нормативната уредба, организацията на учебната дейност и финансирането. По време на срещата стана ясно, че ремонтите в повечето училища са приключили, на места все още текат довършителни работи. Според директорите учебната година във Варна ще започне нормално.

На заседанието бяха посочени и други приоритетни задачи, като окосяване на тревни площи, изсичане на опасни клони, възстановяване на пътната маркировка и тротоарите в районите на училищата.

Акцент бе  поставен и върху обхвата на децата в задължителна училищна възраст от 5 години. Планираните в ОУ „А. Кънчев“, ОУ „П. Волов“, СОУ „Н. Бозвели“ и ОУ„Н. Вапцаров“ седем целодневни подготвителни групи с възможност за следобеден сън, са готови да посрещнат децата, които към настоящия момент са 110.

В ОУ „Н. Вапцаров“ в район „Младост“ могат да бъдат записани още 15 деца на пет години.

На отделно съвещание бяха набелязани мерки за началото на новата учебна година и в детските градини. Те са свързани с финансовото и ресурсно обезпечаване, състоянието на материалната база, извършените ремонти в сградите. Директорите са подали информация към районните кметства за местата, които се нуждаят от нова маркировка, ограничаване на паркирането,обновяване на  уличното осветление и почистване.

Във връзка с предстоящия прием на деца в детските градини, на директорите е възложено да подават конкретна информация на родителите относно кандидатстването за новите места.