Над 130 български школа били пред закриване
Над 130 български школа били пред закриване / DarikNews.bg, архив

Над 130 български школа са заплашени от закриване заради решението основно образование да се завършва в седми, а не в осми клас. За това алармира варненският общински съветник и лидер на движение "Възраждане" Костадин Костадинов.

Периодът за завършване на прогимназиално образование бе скъсен с влезлите в сила миналата година промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Така в края на тази учебна година ще се дипломират два випуска - седмокласници, и осмокласници, които завършват основно образование.

Това ще доведе до рязко намаляване с около 20 на сто на броя на учениците в школата, особено в малките населени места. Така ще се стигне и до намаляване на делегираните бюджети, посочи Костадинов. Според лидера на "Възраждане", пред подобна кризисна ситуация ще се изправят над 130 училища в цялата страна. Перспективата пред тях е или да бъдат закрити, или дофинансирани.

Третият вариант е да бъдат обявени за защитено училище, което обаче е дълга процедура, като се допуска само едно защитено училище в рамките на една община.

Скъсяването с година за завършване на основно образование е направено, за да може то да се получава по-лесно. Според статистиката България е на първо място в Европа по брой на лица, които нямат основно образование. Намаляването на срока с година автоматично ще увеличи процента на завършилите и ще намали дела на неграмотните, отбеляза общинският съветник.

„До седми клас основното образование е в почти всички страни от Африка и повечето изостанали латиноамерикански и азиатски държави. Във всички развити държави обаче, включително и в Евросъюза, основното образование е до осми клас", посочи Костадинов.

От "Възраждане" са против закриването на училища. А заради проблема възнамеряват да изпратят писмо до бъдещия служебен кабинет с настояване за спешна реакция. Тя може да бъде и под формата на становище или позиция, тъй като за промяна в закона в момента не може да се говори, уточни варненецът.

„В противен случай ще има протести. Ние самите ще се постараем да има такива. Няма да допуснем закриване на училища, защото това ще доведе и до закриване на населени места", каза още лидерът на "Възраждане".