Над 100 полицаи не достигат във Варна
Над 100 полицаи не достигат във Варна / DarikNews.bg, архив
Над 100 полицаи не достигат във Варна
63388
Над 100 полицаи не достигат във Варна
  • Над 100 полицаи не достигат във Варна

Варненската полиция има нужда от поне 100 нови служители. Вакантните места са най-вече за патрулни полицаи на улицата, каза в интервю за Дарик комисар Тодор Иванов, директор на Областната дирекция на МВР във Варна. „Винаги са ни били необходими допълнително сили. И сега имаме доста незапълнени места – повече от 100, така че за предстоящия туристически сезон ще са ни нужни още кадри”, заяви полицай №1 на Варна.

От една страна, няма много желаещи за тази работа, и от друга – не всички кандидатстващи стават за полицейски служители.

„Необходими са ни можещи и мислещи хора. Ние сме туристически град, така че не можем да приемем всеки за полицай. Проблем е и това, че онези, които кандидатстват при нас, обикновено имат формирана представа за полицейската работа от книги и от филми, различаващи се много от действителността. Затова, когато се явят на конкурсите, а те никак не са леки, голяма част от кандидатите отпадат. Аз съм възприел такава линия на поведение и ръководството на цялата дирекция е съгласно с мен, че по-добре да стоят незаети вакантните места, отколкото да назначим хора, които няма да се справят със задълженията”, коментира комисар Иванов.

По думите му през туристическия сезон ръководствата на комплексите категорично искат знаещи полицаи, които веднага да започнат работа, а не тепърва да се обучават. „И те са си прави, защото плащат за това. Не казвам, че тези, които кандидатстват, са глупаци, но хората са различни и настройката и вижданията им са съвсем различни от реалността. И когато участват и после отпаднат от конкурсите, те сами разбират, че работата не е за тях”, добави полицейският шеф.

И тази година край морето ще бъдат командировани ченгета от вътрешността на страната. Проблем се явява издръжката на тези служители. „В момента сме в процес на преговори с ръководствата на курортните комплекси. Надявам се, че ще получим разбиране, защото това е в интерес на всички”, сподели комисар Иванов.

На варненските униформени за поредно лято ще помагат и полицаи от Румъния. Много е възможно към тях да се присъединят и служители от Германия.

„Те не са много на брой, но когато участват в нашите екипи респектът по отношение на техните туристи е много голям. Това е много положителна практика”, смята комисар Иванов с близо 30-годишен опит в системата.

Той заяви, че подкрепя полицая Иван Лулеов от разложкото село Баня, който простреля крадец на кабел и беше обвинен в убийство. „Не съм запознат с подробностите около този случай, но подкрепям колегата, защото в нашата система полицаят е поставен в невъзможност на секундата да прецени правилната си реакция. Знаете, там има неизбежна отбрана и други неща, които се случват много бързо. Лошото е, че когато един полицейски служител използва оръжие, след това изписва много обяснения и бива разследван и разпитван за това кое как се е случило, изясняват се много обстоятелства. В това отношение има практика в развитите демокрации, които ние най-накрая трябва да вземем за пример”, каза в заключение комисарят.

Интервюто с комисар Тодор Иванов можете да чуете в прикачения звуков файл.