Над 100 кандидатки за общинското ин витро
Над 100 кандидатки за общинското ин витро / netinfo
118 бездетни варненски двойки, предимно на възраст между 30 и 40 години, са изявили желание да се включат в програмата “Ин витро”, финансирана от Община Варна. Това съобщи за Дарик проф. Анелия Клисарова, председател на комисията, която одобрява двойките за включване в програмата.

Според решение на местния парламент от май тази година, Общината ще финансира зачеването по метода „ин витро” при 150 бездетни двойки. 50 семейства в нужда ще бъдат определени до края на годината, останалите 100 ще бъдат подпомогнати с процедурата догодина.

За да кандидатстват по програмата, желаещите трябва да отговарят на няколко условия. Жените трябва да са от Варна, да са до 40-годишна възраст, да имат направени изследвания по Здравна каса и да представят компетентно лекарско решение. Няма критерий за доходите на семействата, които могат да кандидатстват за общинската подкрепа.

При определяне на първите 50 одобрени за безплатната процедура ще се гледа възрастта на кандидатките за изкуствено осеменяване и здравния им статус. Ще се дава шанс на тези, които „нямат много време за изчакване”, посочи проф. Клисарова, която е и председател на здравната комисия в градския парламент и ректор на Медицинския университет.

Записването продължава и в момента.През ноември ще бъдат обявени първите одобрени, а реално процедурите по оплождане ще започнат след Нова година, уточни проф. Клисарова.

Оплождане ще се извършва в трите специализирани за това места в града - Центъра за астистирана продукция в АГ болница, клиника „Олимед“ и „Майчин дом”. Пациентките ще избират сами в кой от трите центъра да им бъде приложена процедурата, продължаваща около месец и струваща около 5 хил. лв. Две хиляди от тях са за манипулацията, а останалите 3 хиляди се изразходват за лекарства. Парите ще се превеждат на болниците, които извършват манипулациите, както и на аптеката, която ще предоставя лекарствата. Тя ще бъде избрана след конкурс, реши общинската комисия по здравеопазване на последното си заседание в петък.

Според проф. Иван Козовски, шеф на Центъра за астистирана продукция в АГ болница, бездетните двойки във Варна са около 8 хиляди. Половината от тях се нуждаят от изкуствено осеменяване.

Ин витро центърът на проф. Козовски извършва по около 400 процедури годишно. Успеваемостта на процедурите там е около 50 % или по-висока от средната за Европа и Съединените щати. Останалите две клиники във Варна правят по 60-70 процедури годишно. Там цената на ин витрото е и по-скъпа от 5 хиляди лева, посочи специалистът.